Dziś danie szybki i pyszne - z powodzeniem zastępuje chleb w kanapkach, a robi się je dosłownie w 5 minut (+czas na wyrośnięcie). Jeśli lubicie włoskie smaki - focaccia na pewno Wam zasmakuje. Ja robię wersje z pomidorami koktajlowymi, jednak tak naprawdę dodatki są dowolne - będzie równie dobrze smakować z oliwkami, bazylią czy np. z anchois.
Co jest nam potrzebne?
250 gram mąki pszennej
20 gram świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
oliwa z oliwek (2 łyżki do ciasta + do wysmarowania blachy)
zioła włoskie
Co robimy?
Drożdże kruszymy do mleka, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się składników. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Doprawiamy solą. Ze składników wyrabiamy miękkie, sprężyste ciasto. Przykrywamy je i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok.1 godzina wystarczy, by ciasto podwoiło objętość). Smarujemy blachę grubą warstwą oliwy. Umieszczamy na niej ciasto i rękami ugniatamy i dopasowujemy do formy blachy. Foccaci się nie wałkuje! Wszystko robi się rękoma. Tak wygniecione ciasto w blasze powinno lekko "topić się" w oliwie :) Następnie na górze układamy dowolne składniki - ja postawiłam na pomidory koktajlowe. Doprawiamy górę ziołami włoskimi (bazylią, oregano - co kto woli i ma w domu :)). Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne pół godzinki. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Focaccie pieczemy ok.20 minut, aż góra ciasta stanie się rumiana.
PYCHA!
Mniam, muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię foccacię. Robię ją z serem sałatkowym albo gruboziarnistą solą morską :)
OdpowiedzUsuńcudowne zdjęcie, wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuń