2013/12/01

Focaccia

Dziś danie szybki i pyszne - z powodzeniem zastępuje chleb w kanapkach, a robi się je dosłownie w 5 minut (+czas na wyrośnięcie). Jeśli lubicie włoskie smaki - focaccia na pewno Wam zasmakuje. Ja robię wersje z pomidorami koktajlowymi, jednak tak naprawdę dodatki są dowolne - będzie równie dobrze smakować z oliwkami, bazylią czy np. z anchois.


Co jest nam potrzebne?

250 gram mąki pszennej
20 gram świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
oliwa z oliwek (2 łyżki do ciasta + do wysmarowania blachy)
zioła włoskie

Co robimy?

Drożdże kruszymy do mleka, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się składników. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Doprawiamy solą. Ze składników wyrabiamy miękkie, sprężyste ciasto. Przykrywamy je i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok.1 godzina wystarczy, by ciasto podwoiło objętość). Smarujemy blachę grubą warstwą oliwy. Umieszczamy na niej ciasto i rękami ugniatamy i dopasowujemy do formy blachy. Foccaci się nie wałkuje! Wszystko robi się rękoma. Tak wygniecione ciasto w blasze powinno lekko "topić się" w oliwie :) Następnie na górze układamy dowolne składniki - ja postawiłam na pomidory koktajlowe. Doprawiamy górę ziołami włoskimi (bazylią, oregano - co kto woli i ma w domu :)). Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne pół godzinki. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Focaccie pieczemy ok.20 minut, aż góra ciasta stanie się rumiana.

PYCHA!

3 komentarze:

  1. Mniam, muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię foccacię. Robię ją z serem sałatkowym albo gruboziarnistą solą morską :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne zdjęcie, wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń