2013/11/17

Przy niedzieli

Od czwartku siedzę w domu z zapaleniem oskrzeli. Choroba ma też swoje plusy, gdyż zwyczajnie mam czas na wszystko na co wcześniej mi go brakowało. Oglądam więc filmy, czytam gazety i książki, a przede wszystkim...piekę i gotuję. Postaram się raz w tygodniu dzielić się z Wami wypróbowanymi przepisami. Dziś - dodatek w sam raz do niedzielnej kawy. Pyszne, maślane rogaliki drożdżowe.



Swoja przygotowałam z marmoladą figową oraz przyrządzonym przeze mnie kremem orzechowym (zmiksowałam 9 kostek czekolady z garścią orzechów włoskich, łyżką miękkiego masła i łyżką drobnego cukru).

Ciasto na rogale? Polecam ten przepis - szybkie i łatwe w wyrobieniu. Klik.

13 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie. A ja w domu mam jeszcze ciasto czekoladowe z jabłkami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznego! I kuruj się tam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkiego powrotu do zdrowia! :) ja wprowadziłam sobie zakaz słodyczy więc na zdjęcia nie patrzę :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też od piątku na L4, robię wszystko to, co Ty oprócz gotowania :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Ale bardziej zainteresowałas mnie tym kremem orzechowym - miałaś na niego przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej to była improwizacja :) zainspirowało mnie nadzienie do rogalów marcińskich, ale nie miałam wszystkich składników, więc zrobiłam swoje nadzienie :)

      Usuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie.Zazdroszczę Ci chęci i siły do gotowania podczas choroby. Mnie jak coś rozłoży to co prawda na krótko ale zwykle na łopatki i zwykle ledwo znajduję siły żeby zrobić sobie jakiekolwiek śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie gotowanie relaksuje, więc teraz jestem w 7 niebie ;)

      Usuń
  7. Mniam ! Kusisz, a ćwicze z Ewką i staram jesc coś zdrowego ! :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno są pyszne! Zainteresowała mnie marmolada figowa, gdzie można taką dostać i czy jest bardzo słodka?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiesz co ja swoją dostałam jako "pamiątkę" z Włoch od koleżanki. Ale w Polsce na bank też są - zobacz w Almie lub w sklepach ze zdrową żywnością. Konfitura jest bardzo słodka, więc warto kupić wersję niskosłodzoną lub bez cukru :)

    OdpowiedzUsuń