Nie mam ostatnio zbyt wiele okazji, by wykazać się w kuchni. Najczęściej obiad w ciągu tygodnia dostaję od mamy (za co jestem jej dozgonnie wdzięczna!) albo w trakcie tygodnia robię coś szybkiego i niewymagającego dużo pracy i wielkiej ilości składników. Jedynie w weekend na zrobienie jedzenia mogę poświęcić tyle ile chcę. Zobaczcie co przygotowałam w ostatnią sobotę.
Polędwica z dorsza z kaszą jaglaną i sałatką z malinowym sosem balsamico
polędwica z dorsza (do dostania np.w Lidlu)
rozmaryn
cytryna
sól, pieprz
jajko
kasza jaglana
mieszanka przypraw (ja użyłam młynek przypraw marokańskich z M&S)
mieszanka sałat
pomidory koktajlowe
ogórek zielony
malinowy sos balsamiczny (np. z Lidla)
Przygotowanie:
Rybę solimy, pieprzymy, skrapiamy do smaku cytryną i posypujemy rozmarynem. Następnie rozbełtujemy jajko i smarujemy nim rybę - dzięki temu powstanie zarumieniona panierka, a przyprawy będą lepiej przylegać. Rybę smażymy na patelni grillowej przez ok.3 minuty z każdej strony (zależy od grubości polędwicy). W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Doprawiamy ją do smaku dowolną mieszanką przypraw - ja wybrałam przyprawy marokańskie, w których znajdziemy m.in. curry czy paprykę. Odsączoną i przyprawioną kaszę formujemy w szklance na kształt piramidek. Czas na sałatkę - pokrojone warzywa mieszamy w misce i polewamy octem balsamicznym. To tyle - łatwo, zdrowo i smacznie!
Mmm, wygląda pysznie. Chętnie wykorzystam twój przepis. I muszę przyznać, że uwielbiam rozmaryn, najczęściej przyprawiam nim pierś z kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńJa nie lubię ryb, więc raczej nie zrobię ;c Ale wygląda fajnie.
OdpowiedzUsuńPyszności. U mnie często gości dorsz, ale jeszcze nigdy w takiej formie.
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda! Będę się musiała skusić na takiego dorsza :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, smacznego ! :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda jak w restauracji! :) kusi już samym wyglądem.
OdpowiedzUsuń