Przystępując do robienia sushi nie miałam przed oczami żadnego konkretnego przepisu. Naoglądałam się dziesiątek instruktarzy na youtube, gdzie kucharz krok po kroku objaśnia jak przygotować wybrany rodzaj sushi. Polecam te wydane przez smaki świata http://www.youtube.com/user/smakiswiata , gdzie znajdziecie także pomocne wskazówki co do tego jak ugotować ryż czy kroić rybę.
I tak z wspólnymi siłami z youtubem powstały : nigiri sushi z łososiem (kuleczka ryżu z plasterkiem ryby), futomaki z ogórkiem,awokado, serkiem Philadelphia ,surimi i łososiem (jest to sushi zawinięte w glon z wieloma składnikami), hosomaki z awokado (tradycyjne sushi z jednym składnikiem) oraz próba odwróconego sushi czyli California rolls z ryżem na wierzchu (które niestety mi się rozpadało :(). Jak na początkującego wielbiciela sushi wyszły chyba całkiem nieźle. Choć miałam problem krojeniem sushi ze względu na niedostatecznie ostry nóż i oczywiście z estetycznym zwijaniem :) Ale to pewnie kwestia wprawy.
A tak wyglądało przygotowywanie i rezultat końcowy :)
Przygotowanie wcześniej wszystkich składników ułatwia pracę ;)
Wypełnianie ryżem nori.
Składniki gotowe do zawijania :)
No to jedziemy !
Pierwsze maki gotowe :)
A tak było po ponad godzinie ;)
A co najważniejsze - było na prawdę pyszne :)