2011/04/05

Salomon-spinach spaghetti with mozzarella cheese - Spaghetti z szpinakiem, łososiem i mozzarellą



Dziś tak jak obiecałam coś dla wielbicieli szpinaku...i makaronu oczywiście ;)

Co potrzebujemy ?

makaron spaghetti
ok. 200 gram szpinaku (ja użyłam mrożonego z Hortexu)
pół cytryny
ok.100-150 gram łososia wędzonego
120 gram śmietany 18 % (trochę więcej niż pół kubeczka)
kulka mozzarelli
masło
oliwa z oliwek

Co robimy ?

Najpierw nastawiamy wodę i gotujemy makaron, żeby oszczędzić czas - a w międzyczasie przygotujemy szpinakowy sos. Na patelni na małym ogniu roztapiamy trochę masła i wrzucamy szpinak - czekamy aż się rozmrozi i zamieni w "papkę". Następnie dodajemy śmietanę - delikatnie rozprowadzamy ją łyżką w szpinaku. Na małej tarce ścieramy skórkę z połówki cytryny do naszej patelni ze szpinakiem i dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy makaron będzie już ugotowany, odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z sosem. Cały czas podgrzewając dodajemy do makaronu cząstki łososia wędzonego i pokrojoną mozzarellę. Mieszamy wszystko do momentu, aż mozzarella zacznie się topić. Jeśli makaron okaże się zbyt suchy, możesz do niego dodać łyżkę oliwy :)

Smacznego ;)

0 comments:

Prześlij komentarz